Krijg meer zichtbaarheid en een hogere omzet door het gebruik van extensies in Google Ads. De CTR van extensies is soms wel 10x hoger dan bij de gewone tekstadvertenties. In Google Ads zijn er verschillende extensies die je kunt gebruiken bij advertenties. Extensies brengen veel mogelijkheden met zich mee in Google Ads. Zo voegt een extensie nuttige bedrijfsgegevens toe onder de advertentie, vergroot het de zichtbaarheid, verhoogd het de CTR van Google Ads campagnes en maakt het voor bezoekers gemakkelijker om de juiste informatie te vinden op je website. Hierdoor krijg je meer relevante bezoekers op je website en een hogere omzet.

Het wordt door Google aangeraden om alle relevante extensies voor je doelstellingen toe te voegen. De clicks op extensies worden op dezelfde manier berekend als clicks op advertenties.

Wil jij weten welke extensies voor jouw bedrijf relevant zijn? Hier volgt een volledig overzicht van alle extensies en waarom jij ze moet gebruiken om het maximale uit jouw zoekmachinemarketing campagnes te halen.

Geüpgradede extensies

Extensies zijn onlangs geüpgraded, dit zie je nog terug in de Google Ads editor. De grootste verandering is dat je extensies kunt pauzeren en dat extensieprestaties op een andere manier worden gemeten. Deze extensie-upgrade geeft dan ook veel mogelijkheden en een beter overzicht van de extensies die actief zijn. Je kunt nu namelijk extensies pauzeren van tijdelijke pagina’s en/of pagina’s. De volgende functies zijn bij geüpgradede extensies niet meer beschikbaar:

  • Apparaatvoorkeur voor mobiel
  • Begin- en eindtijd in bel-extensies
  • Advertentieplanningen in app-extensies
  • Begin- en eindtijd en advertentieplanning in prijsfragmenten en website-informatie
  • Historische statistieken voor geüpgradede extensies zijn tot en met augustus 2022 beschikbaar op de pagina Rapporten.

Doelen extensies

Extensies kunnen helpen om het doel van je advertentie gemakkelijker te behalen. Elke extensie heeft een ander doel, waardoor het vaak nuttig is om meerdere extensies aan een advertentie toe te voegen. Verschillende première advertentiedoelen kunnen zijn: klanten aankopen laten doen op je bedrijfslocatie; eventuele klanten contact met je bedrijf op te nemen; conversies generen op je website en mensen je app laten downloaden.

De extensies kunnen op verschillende niveaus worden aangemaakt. Het kan handig zijn om de extensies op account- of campagneniveau aan te maken. Wanneer er ook een extensie op advertentieniveau staat, wordt die van het advertentieniveau getoond in plaats van de extensie van een hoger niveau. Hier volgt een overzicht van de verschillende extensies.

Afbeelding: De extensies in Google Ads

Handmatige extensies en automatische extensies

Er zijn twee soorten extensies: handmatige extensies en automatische extensies. Handmatige extensies moeten handmatig worden ingesteld voordat ze worden gebruikt. Bij automatische extensies voegt Google Ads de extensie automatisch toe als Google Ads voorspelt dat de extensie de prestaties van de advertentie zal verbeteren. De extensies zijn in het nieuwe Google Ads te vinden op advertenties en extensies aan de linkerkant in het paginamenu. Daarna is er bovenaan de pagina in het menu keuze uit ‘advertenties’, ‘extensies’ en ‘geautomatiseerde extensies’. Hier zijn de extensies ook aan en uit te zetten.

Sommige extensies hebben extra informatie nodig, waardoor ze niet automatische toegevoegd kunnen worden. Wanneer de informatie wel aanwezig is, kan Google Ads deze gegevens zelf verzamelen en alsnog een extensie maken. Het voordeel van automatische extensies is dat ze automatisch bij de advertentie vertoond worden wanneer Google Ads het relevant vindt.

Overzicht van de verschillende beschikbare extensies:

Extensies voor sitelinks

Door sitelink-extensies worden er extra links aan de advertentie toegevoegd. Bij sitelinks kan de linktekst worden aangepast en kan er extra informatie worden toegevoegd, zodat de advertentie nog relevanter wordt. Het doel van de extensies voor sitelinks kan zijn om je klanten een conversie te laten genereren op je website.

De sitelinks kunnen leiden naar specifieke pagina’s van je website. Op deze manier kan de gebruiker gemakkelijk naar de juiste pagina klikken. Gebruik daarom sitelinks voor pagina’s op je website die vaak bezocht worden door bezoekers, dit maakt de kans groter dan een sitelink relevant is voor de zoeker. Op de computer worden er twee tot zes sitelinks onder de advertentie weergeven. Op mobiel kunnen het acht sitelinks zijn.

sitelinkextensie
Afbeelding: Voorbeeld sitelinkextensie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Highlight-extensies

Highlight-extensies zijn woorden of woordgroepen die onderaan de advertentie worden weergegeven. Dit kunnen bijvoorbeeld de belangrijkste unique selling points (USP’s) van je bedrijf of product/dienst zijn. Een doel van de highlight-extensie kan zijn om je klanten een aankoop te laten doen bij je bedrijfslocatie of conversies te generen op je website.

De highlight-tekst is per highlight beperkt tot 25 tekens. Het is belangrijk om het zo kort mogelijk en specifiek te houden, zodat het opvalt en in een oogopslag te lezen is. Het is handig om twee verschillende versies te maken van de highlight-extensies, namelijk een versie voor desktop- en laptopcomputers en een versie voor mobiel. De highlight-extensies worden onder de advertentie getoond.

highlight-extensie
Afbeelding: Voorbeeld highlight-extensie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Extensies voor website-informatie

Met extensies voor website-informatie worden specifieke aspecten van producten of diensten gemarkeerd. Een goede extensie voor website-informatie bestaat uit een kop en minimaal vier waarden zoals lijst van artikelen. Het doel van de extensies voor website-informatie kan zijn om je klanten een conversie te laten genereren op je website. De koptekst moet overeen komen met de waarden. Het voordeel van extensies voor website-informatie is dat er een complete groep producten of diensten gepromoot worden bij de advertentie.

Website-informatie extensie
Afbeelding: Voorbeeld extensie voor website-informatie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Beeldextensies

Beeldextensies zijn de extensies met een vierkante afbeelding. Deze extensie bevat een afbeelding naast de tekstadvertentie. Dit kan een afbeelding zijn die je zelf hebt geüpload of een afbeelding die dynamisch van je website gehaald is. Beide moet je zelf activeren en kun je beheren in Google Ads.

Beeldextensie
Afbeelding: Voorbeeld beeldextensie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Oproepextensies

Met oproepextensies wordt het telefoonnummer toegevoegd aan de advertentie. Hierbij kunnen klanten op de oproepextensie tikken of klikken om je bedrijf rechtstreeks te bellen. Het doel van de oproepextensie kan zijn om je klanten een conversie te laten genereren op je website.

De oproepextensie kan worden aangepast naar de openingstijden van je bedrijf, zodat er altijd iemand op kan nemen wanneer een klant belt. Een oproepklik brengt dezelfde kosten mee als een click op een advertentie. Het is mogelijk om de oproepen als conversies te meten. De oproepextensie kan automatisch worden toegevoegd aan je advertenties wanneer er een telefoonnummer aanwezig is.

Afbeelding: Voorbeeld oproepextensie bij een advertentie in het zoeknetwerk op mobiel

Berichtextensies

Berichtextensies zijn in de meeste landen niet meer beschikbaar. Met berichtextensies kunnen klanten op mobiel een sms versturen. Deze sms kan door de klant worden verstuurd met een tik op de extensie. Het doel van de berichtextensie kan zijn om je klanten een conversie te laten genereren op je website. Ook hiervoor gelden dezelfde kosten als voor een click.

Wanneer de klant op de berichtextensie tikt, krijgt de klant een berichttekst te zien die door je bedrijf is ingesteld. Dit kan bijvoorbeeld een vraag voor meer informatie zijn zoals; hoeveel voorraad er aanwezig van een product is. Als bedrijf kun je hierop snel en gemakkelijk reageren. De berichtextensies kunnen automatisch aan je advertenties worden toegevoegd wanneer Google Ads het relevant lijkt en er een mobiel telefoonnummer aanwezig is.

Voorbeeld berichtextensie
Afbeelding: Voorbeeld berichtextensie bij een advertentie in het zoeknetwerk op mobiel
berichtextensie voorbeeld
Afbeelding: Voorbeeld scherm na klik op de berichtextensie

­­Locatie-extensies

Bij een locatie-extensie worden er bedrijfsgegevens van je bedrijf bij de advertentie getoond. Hierbij staan onder andere het adres, telefoonnummer en eventuele reviews. Het doel van de locatie-extensie kan zijn om je klanten een aankoop te laten doen bij je bedrijfslocatie.

Er zijn verschillende manieren waarop de bedrijfsgegevens getoond kunnen worden. Bij het zoeknetwerk worden de bedrijfsgegevens onder de advertentie getoond. In het display netwerk worden de locatie-extensies weergegeven wanneer mensen in de buurt zijn of belangstelling hebben in de omgeving. Bij YouTube-videoadvertenties worden de bedrijfsgegevens in de video getoond.

Afbeelding: Voorbeeld locatie-extensie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Locatie-extensies voor partners

Bij een locatie-extensies voor partners worden de bedrijfsgegevens van partners bij de advertentie getoond. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer de producten of diensten via een extern bedrijf verkocht worden. Het doel van de locatie-extensie voor partners kan zijn om je klanten een aankoop te laten doen bij de bedrijfslocatie van externe partners. Deze extensie is op het moment alleen nog beschikbaar voor winkelketens in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Prijsextensies

Bij prijsextensies wordt het aanbod van je bedrijf bij de advertentie gezet. Hierbij staan bijvoorbeeld verschillende producten met de huidige prijzen of aanbiedingen. Het is belangrijk dat de prijsextensie aansluit bij de klant. Er moet rekening gehouden worden met wat de klant zoekt, waardoor de klant precies op het juiste moment het juiste aanbod te zien krijgt van je bedrijf. Het doel van de prijsextensie kan zijn om je klanten een aankoop te laten doen bij je bedrijfslocatie of op je website.

Er zijn verschillende type prijsextensies. Ieder type prijsextensie ziet er anders uit en bevat andere informatie. De types prijsextensies zijn: merken, gebeurtenissen, locatie, buurten, productcategorieën, productniveaus, services, servicecategorieën en serviceniveaus. Het type extensie geeft al aan welke informatie de prijsextensie weergeeft. Het type productcategorie bevat bijvoorbeeld wandelschoenen als kop met als beschrijving mannen en vrouwen. De prijs van het product komt er dan ook bij te staan.

prijsextensies
Afbeelding: Voorbeeld prijsextensie in het zoeknetwerk

App-extensies

Met app-extensies wordt er bij de advertentie een link naar je app weergegeven. Het doel van de app-extensie is om klanten je app te laten downloaden. Wanneer dit het hoofddoel van de campagne is, dan is het beter om de campagne ‘advertenties voor app-promotie’ te starten. Advertenties voor app-promotie zijn speciale campagnes om klanten je app te laten downloaden. Deze campagne wordt geautomatiseerd door Google Ads.

App-extensies zijn vooral erg handig voor gebruikers van tablet of mobiel, omdat ze dan gelijk de app kunnen downloaden. Bij elke advertentie kan er maar een app-extensie tegelijk worden getoond. Welke dat is dat hangt af van het apparaat van de gebruiker.

Voorbeeld app-extensie
Voorbeeld app-extensie bij een advertentie in het zoeknetwerk op Android mobiel

Review extensies

Review extensies zijn verkopersbeoordelingen van klanten die bij de advertentie komen te staan. Dit wordt vertoont door middel van sterren op een schaal van één tot vijf. Review extensies zijn automatische extensies. Deze extensie helpt klanten bij het beoordelen of je bedrijf goede service en/of producten aanbiedt. Voor deze extensie worden geen kosten in rekening gebracht.

Afbeelding: Voorbeeld review extensie bij een advertentie in het zoeknetwerk

Promotie-extensies

Promotie-extensies zijn extensies die worden gebruikt bij speciale gelegenheden. Bij promotie-extensies komen bij de advertentie maximaal twee regels tekst in het zoeknetwerk over deze gelegenheid. Het doel van een promotie-extensie kan zijn om je klanten een aankoop te laten doen bij je bedrijfslocatie of conversies te generen op je website.

Promotie-extensies kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt bij feestdagen en speciale aanbiedingen. Bij een promotie-extensie is er een korting voor een dienst of product. De promotie-extensie is flexibel in te plannen. Het trekt extra klanten, vooral klanten die opzoek zijn naar aanbiedingen. Dit is een handmatige extensie, omdatje zelf bepaald of er sprake is van een promotie.

Afbeelding: Voorbeeld promotie-extensie bij een voorbeeldadvertentie in het zoeknetwerk

Lead extensies

Een lead extensie is een extensie die ervoor kan zorgen dat er meer leads worden gegenereerd, dit door het toevoegen van een formulier die vervolgens via Google moet worden ingevuld. De optimalisatie kan afhankelijk zijn van de verschillende mogelijke campagnetypes. Een disclaimer, er kan maar één leadformulierextensie per campagne worden toegevoegd. Ook kan er niet zomaar altijd gebruikt gemaakt worden van een leadextensie, er zitten namelijk bepaalde eisen aan verbonden. Zoals bijvoorbeeld een goede reputatie op het gebied van beleidsnaleving, een google account binnen de juiste branche en het hebben van een privacy beleid.

Leadextensies kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor campagnes in het zoeknetwerk, videocampagnes, discovery en display.

Afbeelding: Voorbeeld leadextensie bij een voorbeeldadvertentie in het zoeknetwerk

Gebruik de juiste extensies

Haal ook het maximale uit je Google Ads account en gebruik de juiste extensies voor je specifieke doelstellingen. Heb je vragen over het gebruik van extensies voor je Google Ads account? Neem dan gerust contact op met één van Prodos zoekmachine marketing experts via telefoon of via ons contactformulier.