Dit jaar was voor mij de eerste keer dat ik aanwezig mocht zijn op BrightonSEO: Eén van de grootste SEO congressen in Europa. Een event waar SEO marketeers uit meer dan 50 landen naar toekomen om elkaar te ontmoeten en om te leren van andere experts op dit gebied. BrightonSEO; de take-aways.

Technische SEO: maak gebruik van slimmigheden

In een aantal sessies kwam naar voren dat SEO marketeers niet bang moeten zijn om aan de slag te gaan met verschillende development resources die van invloed (kunnen) zijn op de prestaties van de website.

Een goed voorbeeld dat werd gegeven is het htaccess bestand. Het htaccess bestand is een configuratiebestand die je eigenlijk bij iedere website die op een Apache server draait, terug vindt. In dit bestand kun je bijvoorbeeld redirects instellen, lay-out van de URL aanpassen en duplicatie content problemen oplossen. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om canonicals toe te voegen aan bronnen die niet op HTML gebaseerd zijn, zoals afbeeldingen.

Het hebben van kennis van dergelijke configuratiebestanden is belangrijk, omdat hierbij veel tijd gewonnen kan worden. Als SEO marketeer analyseer je en zet je verschillende optimalisaties uit, maar je bent uiteindelijk toch nog afhankelijk van development resources om deze door te voeren. Wanneer je zelf al een deel uit handen kan nemen, dan scheelt dat veel tijd. Tijd die je weer kan besteden aan verdere optimalisatie.

Site migratie: de tijd nemen is ontzettend belangrijk!

Het proces rondom het migreren van een website wordt vaak flink onderschat. Wanneer je niet de juiste stappen neemt binnen het migratieproces, dan kan het zijn dat je veel verkeer kwijt raakt en dit ook niet meer terug krijgt.

Zo moet je altijd duidelijk hebben wie alle stakeholders binnen het migratieproces zijn. Op het moment dat het voor iedereen duidelijk is welke rol iedereen gedurende het proces heeft, heb je geen ruis. Daarnaast kun je de verwachtingen van de betrokken goed managen. Verkeer zal namelijk vrijwel altijd dalen na een migratie. Een goede migratie zorgt er echter wel voor dat het verkeer snel terug is op het oude niveau en zelfs verbetert.

Voor een migratie moet alle data met betrekking tot de oude website worden opgeslagen. Een goede analyse moet hier onderdeel van zijn. Site snelheid, verkeer en keyword rankings moet allemaal worden vastgelegd. Na een migratie kun je niet meer terug en daarom is het dan ook belangrijk om hier voldoende tijd voor uit te trekken.

Verder moet er goed gezorgd worden dat alle URL’s weer beschikbaar zijn, of dat ze een relevante redirect meekrijgen. Voordat de migratie van de website begint, moet er daarom een overzicht gemaakt worden van alle URL’s van de oude website in een Excel bestand. Naast de oude URL moet de nieuwe URL worden geplaatst en de redirect regel die nodig is. Let op: gebruik altijd een 301 redirect wanneer de URL is gewijzigd.

Na de migratie is het belangrijk om in Google Search Console alles te controleren en zaken door te voeren die nog niet zijn doorgevoerd (zoals een sitemap). Wanneer dit is gebeurd dient er weer een volledige site audit te worden uitgevoerd om te controleren of de migratie goed is verlopen.

Toegankelijkheid is nog altijd niet vanzelfsprekend

Op het gebied van handicaps kan onderscheid worden gemaakt tussen vele verschillende vormen. Ik zal nu dit onderscheid niet maken, maar ga ik wel in op de grote groep mensen die een vorm van handicap hebben die hen ervan weerhoudt het internet te gebruiken. Tot deze groep kunnen ruim 300 miljoen mensen worden gerekend. Deze groep mensen heeft één van de onderstaande vormen van handicaps:

  • Visuele handicaps.
  • Auditieve handicaps.
  • Motorische handicaps.

Helaas is het gros van alle websites niet gericht op toegankelijkheid voor deze groep, waardoor zij niet bij de informatie kunnen of geen producten kunnen bestellen in de shop. Hierdoor laat het grootste deel van de website- of webshop eigenaren aanzienlijke kansen liggen. Een toegankelijke website zorgt ervoor dat deze doelgroep ook toegang heeft tot dezelfde informatie als alle anderen, en dat is niet meer dan normaal. Onderstaand volgen een aantal tips om er voor te zorgen dat je een toegankelijke website hebt:

Visueel

  • Zorg voor kleuren met een contrast ratio van minimaal 4.5:1.
  • Maak gebruik van goed leesbare lettertypen.
  • Gebruik geen kleuren om de betekenis van een element over te brengen. Denk bijvoorbeeld aan vinkjes (groen) en kruisjes (rood).
  • Maak gebruik van beschrijvende links (klik hier).
  • Voeg geen tekst toe aan een afbeelding, maar maak gebruik van een tekst overlay zodat deze goed schaalt wanneer er wordt ingezoomd.
  • Maak goed gebruik van beschrijvende alt-tags.
  • Zorg dat al je content toegankelijk is voor gebruikers die geen muis kunnen gebruiken.

Auditief

  • Maak gebruik van ondertiteling bij video’s en audiofragmenten.
  • Maak gebruik van ‘closed captions’ bij video’s.
  • Zorg ervoor dat er transcripties zijn van audiofragmenten.
  • Zorg dat er alternatieve contactmogelijkheden zijn, wanneer iemand telefonisch geen contact kan opnemen.

Motorisch

  • Zorg dat er geen muis nodig is om de content te gebruiken.
  • Gebruik grote knoppen voor links.
  • Gebruik een focus state voor links.
  • Zorg dat er geen automatisch afspelende video of audiofragment aanwezig is.
  • Maak geen gebruik van shortkeys.
  • Verleng de tijd voordat een sessie overgaat in een time-out.

Bouw de perfecte product landing pagina

Binnen e-commerce websites is de product detailpagina de pagina die het meeste opbrengt. Het is daarom belangrijk om te zorgen dat deze pagina in het bijzonder goed geoptimaliseerd is.

Keyword & intentie onderzoek

Zorg dat je niet alleen optimaliseert voor keywords die nauw verwant zijn aan het product, maar zorg ook dat je de intentie van de gebruiker meeneemt. Is de gebruiker op zoek naar de prijs? Heeft de gebruiker een reclame gezien en gaan zij op basis daarvan op zoek? Of zijn ze op zoek naar een review van het product? Combinaties van keywords en intentie kunnen leiden tot nieuwe inzichten die weliswaar weinig zoekvolume zullen hebben, maar wel relevant bezoek opleveren.

Analyseer de SERP (zoekresultaten pagina)

Google geeft suggesties op basis van de zoekopdracht die een gebruiker in haar zoekmachine uitvoert. Deze suggesties zijn altijd gebaseerd op andere zoekopdrachten die nauw verwant zijn aan de zoekopdracht die de gebruiker heeft uitgevoerd. Dit zijn vaak longtail zoekwoorden die zeer interessant kunnen zijn voor de optimalisatie van een product detailpagina (en andere pagina’s).

Analyseer de SERP

Daarnaast is het goed om de resultaten van concurrenten te analyseren. Waarom scoren de concurrenten beter dan jij? Hoe ziet hun pagina eruit? Welke afbeeldingen komen hoog in de zoekresultaten bij Google Images? Welke artikelen verschijnen prominent in Google Shopping? Met de antwoorden op deze vragen kan een product detailpagina nog beter geoptimaliseerd worden.

Technische optimalisaties

Vanaf het begin moet de website technisch goed staan. De detailpagina kan er nog zo ontzettend goed uit zien, wanneer de techniek niet helemaal goed staat zal er vrijwel geen verkeer op terecht komen. Denk aan basis optimalisaties als:

  • Rich snippets – reviews, afbeeldingen, prijzen, beschikbaarheid enzovoort.
  • Alt teksten – alt teksten helpen Google om de context van de afbeelding te begrijpen.
  • URL – vermijd gekke URL constructies zoals een 456363SA443Z.html. Google snapt dit niet en gebruikers overigens ook niet.
  • Daarnaast moet je altijd zorgen voor een goede titel en beschrijving met natuurlijk de juiste keywords.

Mobile first

Voor de meeste SEO’s zal het geen nieuws zijn: mobile is belangrijk. Ruim 50% van alle verkeer wereldwijd gaat via mobile. Het is belangrijker dan ooit om bij het ontwerp van een productpagina mobile-first te denken. Dat wil zeggen: ontwerp eerst de mobiele versie van de pagina en zorg er vervolgens voor dat deze ook op desktop goed werkt.

Snelheid en testen

De snelheid van je site is een belangrijke ranking factor voor Google. Een trage website betekent een matige gebruikerservaring en dit leidt tot lagere posities. Zorg daarom dat de website snel laadt en voer regelmatig tests uit om dit ook zo te houden.

Naast het testen van de snelheid blijft het belangrijk om verschillende elementen van de detailpagina te A/B testen. Het veranderen van de hoofdafbeelding op de pagina kan bijvoorbeeld leiden tot een verhoging van de conversieratio met 150%! Bedenk daarom altijd: het feit dat iets goed loopt betekent niet dat het niet beter kan. Dus test zoveel mogelijk, en zorg dat je alles meet.

SEO verbeteren met GAP analyses

Keyword GAP identificeert zoekwoorden waar concurrenten goed op scoren, maar jij of jouw klant niet. Wanneer deze zoekwoorden duidelijk zijn, kan hier middels een contentstrategie op gestuurd gaan worden. Wat zijn de juiste stappen?

Concurrentieonderzoek

Om te beginnen moet je 2 of 3 concurrenten vinden die goede posities halen binnen de zoekmachine. Binnen SEO concurreer je namelijk misschien wel met andere namen dan wanneer je naar het retail landschap kijkt. Het gaat puur om de concurrentie binnen de zoekmachine. Wanneer je deze concurrenten hebt gevonden, dan kun je verder met de analyse.

GAP analyse

Door de analyse uit te voeren vind je zoekwoorden waar beide concurrenten wel op gevonden worden, maar jij of de klant niet. Dit leidt tot een geheel nieuw landschap van zoekwoorden, waar jij in eerste instantie misschien geen rekening mee hebt gehouden.

Filter de zoekwoorden

Interessant zoekvolume zit vaak in longtail zoektermen. In het voorbeeld wordt getoond hoe het beroemde “Golden Circle” model van Simon Sinek toepasbaar wordt gebruikt voor SEO zoekvolume. In plaats van uit te gaan van de “waarom vraag”, wordt uitgegaan van de “hoe vraag”.

Filter de zoekwoorden die uit de GAP analyse komen zodat deze “hoe” bevatten en waarbij de concurrenten een hogere positie dan 20 hebben. Wat overblijft zijn uitsluitend relevante zoektermen waar concurrenten succesvol op zijn, maar waar jij nog niet op gevonden wordt.

SEO Volume Golden Circle

Verdeel zoekwoorden in onderwerpen

Nu een overzicht met relevante termen is gecreëerd, moeten deze termen worden onderverdeeld in relevante onderwerpen, zodat hier gericht content voor geproduceerd kan worden. Vervolgens kan aanvullend onderzoek worden gedaan naar de zoekwoorden binnen deze onderwerpen met behulp van een keyword tool.

Moeilijkheidsgraad bepalen

Tot slot moet de moeilijkheidsgraad van de zoekwoorden worden bepaald. Hiermee kunnen quick wins snel worden geïdentificeerd en kunnen deze als eerste worden doorgevoerd. Op basis van de moeilijkheidsgraad kan er vervolgens een prioriteitenlijst worden gemaakt, waarmee de content geproduceerd moet gaan worden.

Ook benieuwd naar de staat van jouw website op gebied van SEO? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts voor een gratis SEO scan!