Afgelopen week kwamen alle professionals van over de hele wereld bij elkaar voor Google Marketing Live 2019 (GML 2019). Google Marketing Live is het jaarlijkse evenement van Google, waar alle professionals van over de wereld bij elkaar komen om kennis uit te wisselen. Tijdens dit evenement worden ook de belangrijkste updates aangekondigd voor het komende jaar. Heb jij GML 2019 ook gevolgd? Kijk de livestream terug en lees mijn blog, waarin ik voor jou de 11 belangrijkste ontwikkelingen uit GML 2019 op een rij heb gezet.

1. Updates mobiele Google Ads app

Creëren en bewerken van responsieve zoekadvertenties

De Google Ads app krijgt vele updates om de gebruikerservaring van ons als online marketeers te verbeteren. Met deze updates kunnen we steeds beter onderweg aan het werk. Zo kun je binnenkort ook responsieve zoekadvertenties maken en beheren via de app. De responsieve zoekadvertenties waren al langer beschikbaar in Google Ads, dus deze kunnen dus binnenkort ook op mobiel worden beheerd.

Nieuwe aanbevelingen en meldingen

Om de mobiele app nog nuttiger te maken voor de on-the-go-marketeer, worden er binnenkort nieuwe aanbevelingen en meldingen uitgebracht. Met deze nieuwe aanbevelingen kun je onder andere nieuwe- of uitsluitingszoekwoorden toevoegen. Maar ook slecht presterende zoekwoorden onderbreken en kiezen voor alle Smart Bidding-strategieën. Je ontvangt ook meldingen op je mobiele app over nieuwe mogelijkheden die er zijn om de prestaties te verbeteren voor alle accounts die je beheert.

2. Nieuwe functies voor lokale campagnes

Lokale campagnes beschikbaar voor meer adverteerders, inclusief kleine bedrijven

Google geeft aan dat consumenten steeds vaker eerst op mobiel onderzoek doen om vervolgens naar de winkel te gaan. Google gaat de consument en de adverteerder een handje helpen door nieuwe functies toe te voegen, zoals voor lokale campagnes. ‘Lokale campagnes’ is het eerste campagnetype in Google Ads dat specifiek is ontworpen om online marketeers te helpen door meer verkeer naar winkels, restaurants, autodealers enz. te sturen. Binnenkort worden lokale campagnes uitgebreid om zo nog meer adverteerders te helpen, inclusief kleine bedrijven, om andere soorten lokale acties, zoals oproepen of routebeschrijvingen naar je bedrijf, te stimuleren, zelfs als je winkelbezoeken niet hebt ingeschakeld. Google gaat de advertenties in lokale campagnes verbeteren door product specifieke informatie en aanbiedingen te presenteren. Google heeft dit getest en ziet dat bedrijven gemiddeld vijf keer meer return-on-ad-spend genereren vanuit hun bedrijfslocaties.

Nieuwe voorraad in Google Maps om je locaties op meer plaatsen te presenteren

Met nieuwe voorraad in Google Maps kun je jouw bedrijf op meer plaatsen onder de aandacht brengen. Dit omvat: het promoten van je locaties wanneer gebruikers plannen of navigeren op hun route, en in Google Maps zoeksuggesties doen op basis van signalen zoals het gedeelte van de kaart dat iemand bekijkt of waarnaar ze in het verleden hebben gezocht.

3. Visuele en interactieve Gallery ads

Komend jaar lanceert Google Gallery Ads. Gallery Ads een nieuwe indeling voor zoekadvertenties die meer van je inhoud naar de pagina met zoekresultaten brengt. Door de zoekintentie te combineren met een meer interactief visueel formaat, maakt Google Gallery het gemakkelijker om te communiceren wat jouw merk te bieden heeft.

galery ads

4. Aangepaste doelgroepen en uitbreiding van het publiek

Google komt met drie nieuwe manieren om meer conversies te genereren.

Je kunt binnenkort makkelijker meer conversies genereren met hetzelfde budget. Je kunt het bereik van je doelgroep vergroten of verkleinen met meer gedetailleerdheid en wekelijkse vertoningsschattingen bekijken op basis van je selectie.

Nieuwe instellingen voor doelgroepuitbreiding voor display-campagnes

targeting uitbreiden Google Ads

5. Het nieuwe Google Shopping

Google Shopping komt met grote updates. Het gaat dit jaar voor de consument nog makkelijker worden om producten te kopen via Google Shopping. Binnenkort krijgt de consument drie mogelijkheden om iets te kopen vanuit Google Shopping.

Consumenten kunnen binnenkort direct vanuit Google Shopping producten kopen. Er komt een aparte pagina in Google waarbij de consument alle informatie vindt die ze nodig hebben om te vergelijken en kopen. Op deze manier hoeft de consument Google niet te verlaten binnen het hele aankoopproces. Voor extra betrouwbaarheid geeft Google een garantie aan de consument.

Ook wordt het kopen in een winkel in de buurt gestimuleerd. Waarbij de locatiegegevens van de winkel getoond worden en de winkelbezoeken vergroot. Daarnaast kan de consument het product ook kopen op de eigen website van de verkoper. Ook worden de mogelijkheden voor deep linking flink uitgebreid.

Bereik meer van je ideale klanten met doelgerichte doelgroepen is een uitstekende manier om je te helpen, tijd te besparen en zelfs de meest specifieke doelgroepen te bereiken. Voer zoekwoorden, URL’s of apps in, en Google geeft aanbevolen segmenten aan die je aan je campagne kunt toevoegen.

Om nog meer tijd te besparen, kun je kiezen uit duizenden nieuwe segmenten. Deze worden automatisch gemaakt op basis van jouw account. Door deze segmenten te gebruiken, zoals lokale goederen of elektronica, hoef je geen honderden of zelfs duizenden zoekwoorden te beheren om de juiste klanten te bereiken.

nieuwe google shopping

6. Deep linking voor apps

Voor de consument die graag op mobiel via een app koopt, komt er deeplinking voor Apps voor search, display en shopping. Hierbij wordt de consument, als ze de app hebben gedownload, direct naar de juiste pagina in een app gestuurd. Het voordeel hiervan is dat de consument vaak al een account heeft en vertrouwd is met de verkoper.

7. Google Feed wordt Discovery ads

Google Feed krijgt binnenkort een nieuwe naam: Discovery. Bij deze update hoort ook een nieuwe look en content. De nieuwe look is meer visueel opgezet. Discovery is uniek omdat het een stap voor is: het helpt de consument dingen tegen te komen waar hij/zij nog niet naar op zoek was, maar wel in geïnteresseerd is. De artikelen op Discovery komen eerst alleen in het Engels en Spaans.

8. Discovery ads: YouTube adverteren zonder video

Je kunt binnenkort adverteren op YouTube zonder video met behulp van Discovery ads die te zien zijn in de YouTube Home-feed. Upload je beste afbeeldingen uit je sociale campagne en optimaliseer je mediamix voor maximale prestaties in Gmail, Discovery en de YouTube Home-feed. De YouTube Home-feed is al lang een geweldige plek voor gebruikers om hun volgende favoriete maker te ontdekken. Het kan ook een geweldige plek zijn om je merk te ontdekken. In de afgelopen drie jaar is de weergavetijd van inhoud die op de startpagina van YouTube is ontdekt, met 10 keer toegenomen.

galery ads

9. Bumper Machine: Maak snel een video van 6 seconden

Met de nieuwe tool Bumper Machine kun je in zes seconden video’s genereren van langere video-items voor Discovery ads. Bumper Machine vertrouwt op machine learning-modellen die zijn getraind om interessante, goed gestructureerde momenten in een langere video te identificeren. Zoals die welke: product- of merkinformatie bevatten, menselijke gezichten, bewegingen of contrast. Het organiseert deze momenten en brengt ze bij elkaar om verschillende advertentievarianten van zes seconden te genereren waaruit je kunt kiezen. Dit allemaal binnen een paar minuten. Voordat je jouw nieuwe bumperadvertenties opslaat, kun je ze aanpassen met eenvoudige bewerkingen.

10. Nieuwe biedingsopties

Meer dan 70% van alle adverteerders gebruikt tegenwoordig Google Ads geautomatiseerd bieden. Google komt binnenkort met vier nieuwe mogelijkheden voor geautomatiseerd bieden:

Conversie-instelling op campagneniveau

Om meer flexibiliteit en maatwerk in accounts te bieden, introduceert Google conversies op campagneniveau. Eerder kon je conversiedoelen instellen op accountniveau. Dat betekende dat alle campagnes binnen dat account aan dezelfde doelen moesten worden gekoppeld. Adverteerders kunnen nu relevante conversiedoelen toewijzen op campagneniveau. Dit is met name handig voor accounts met verschillende campagnedoelen.

Seizoensgebonden aanpassingen

Terwijl slim bieden seizoensgebonden is, werkt het nog niet helemaal goed voor eenmalige acties. Daarom introduceert Google seizoensgebonden aanpassingen. Als je bijvoorbeeld weet dat je conversieratio sterk stijgt vanwege een aanstaande promotie, kun je straks een geschikte aanpassing voor die periode plannen.

Conversiewaarde maximaliseren

Google heeft een nieuwe biedstrategie aangekondigd: conversiewaarde maximaliseren. Tot nu toe waren biedstrategieën rond conversiewaarde grotendeels gericht op efficiëntie zoals Doel-ROAS, terwijl veel adverteerders meer gericht zijn op volume en groei. Maximaliseren van de conversiewaarde stelt een adverteerder straks in staat om te optimaliseren voor de hoogste conversiewaarde binnen een bepaald budget.

Value regels

Ten slotte introduceert Google de komende maanden value regels. Met waarde voorwaarden kunnen adverteerders conversiewaarden onderscheiden op basis van kenmerken zoals locatie, apparaat en doelgroep. Hiermee kun je conversiewaarden aanpassen, zodat deze beter aansluiten op je bedrijfsdoelen. Op deze manier ontvang je de juiste conversies van de juiste doelgroep.

11. Nieuw uiterlijk van de advertenties in Google & Favicons zichtbaar

Google heeft ook een update doorgevoerd met betrekking tot het uiterlijk van de advertenties. Daarnaast is het Favicon nu ook zichtbaar in organische resultaten. De belangrijkste wijzigingen van het uiterlijk van de zoekresultaten in Google op mobiel: 1. Favicon zichtbaar in organische resultaten
2. De tekst ‘Advertentie’ valt minder op.

  • ‘Advertentie’ wordt vet/bold.
  • Wanneer Advertentie’ staat boven i.p.v. onder titel.
  • Op het moment ‘Advertentie’ wordt zwart i.p.v. groen.
  • ‘Advertentie’ krijgt geen vierkantje meer.

3. Grijze lijnen verdwijnen.
4. Groene kleur links verdwijnt.
5. Link komt boven zoekresultaten en krijgt minder aandacht.

verschil nieuwe en oude advertenties in Google

Tot slot

Google blijft bezig om de ervaring voor de consument en marketeer te optimaliseren. Zo wordt mobiel steeds belangrijker en wordt het voor online marketeers makkelijker gemaakt om de Google Ads accounts te beheren en er het maximale uit te halen.

Heb je vragen over bovenstaande onderwerpen? Neem dan gerust contact op met één van Prodos SEA experts via telefoon of via ons contactformulier.